Tableau 2021.2 разширява достъпа до данните

Tableau 2021.2

Най-новата версия на BI решението Tableau вече е на разположение на потребителите по целия свят. Следвайки мисията си да направи данните достъпни за всеки, Tableau 2021.2 идва с нови функционалности, правещи откриване на отговори в информацията още по-лесно и бързо.

Ask Data и Explain Data вече са достъпни за абсолютно всички потребители на Tableau

Вече всеки с лиценз за Tableau (независимо от видя на лиценза – Creator, Explorer или Viewer) може да се възползва от бърз и лесен начин да намери отговори на въпросите които го вълнуват в данните. Интелигентните функционалности Ask Data и Explain Data вече са достъпни дори за Viewer потребителите и могат лесно да се вмъкват в работни табла и интерактивни справки и отчети.

Ask Data – отговори на въпросите, които още не сте задали

Tableau представи функцията Ask Data в началото на 2019 г. и от тогава постоянно развива и разширява нейните възможности. Базирана на умни алгоритми за обработка на естествен език (Natural Language Processing – NLP), Ask Data дава възможност на бизнес потребителите да зададат въпроси директно към системата и мигновено да получат отговор под формата на интерактивна графика. Това не само значително ускорява работата с данни, но и дава възможност дори на потребители, които не познават интерфейса на Tableau или нямат опит в работата с информация бързо да стигнат до отговори на въпросите, които ги вълнуват.

Новото Tableau 2021.2 представя една изцяло обновена и усъвършенствана версия на Ask Data, която вече е на разположение на бизнес потребителите във всяка една компания. Нови възможности за търсене:

  • подпомагат потребителите да се ориентират с какви данни разполага източникът, с който работят;
  • дават повече опции за контрол над начина, по който системата интерпретира зададените въпроси;
  • напътстват потребителите какви въпроси могат да зададат, за да стигнат най-бързо до резултатите, които търсят.

В допълнение, Ask Data вече може да бъде вмъкната в интерактивни табла и отчети с няколко клика на мишката, а създателите на подобен род визуализации имат още по-широки възможности за добавяне на настройки като скриване на ненужни полета, задаване на синоними, съставяне на примерни въпроси и ред други.

Ask Data отговаря на въпроси относно данните

Explain Data обяснява защо нещата са такива, каквито ги виждате

Друго направление в умните алгоритми на Tableau – Explain Data – също вече е достъпно за абсолютно всички потребители. Стъпвайки на сложни статистически модели, Explain Data е в състояние да предложи причини и възможни обяснения за всяка избрана точка от даден отчет или графика. По този начин, системата осигурява по-добро разбиране на данните и взаимодействието между тях и позволява провеждането на още по-задълбочен анализ.

Сред другите новости, включени в Tableau 2021.2 се открояват възможностите за още по-лесно навигиране във фирмените данни чрез организирането им в Колекции, както и нови възможности при работата с географска информация, позволяващи автоматично изчисляване площта на избрани райони върху географски карти.

Калкулации с гео-данни в Tableau

 

Ако искате да се уверите сами във възможностите на Tableau и ползите, които носи при работата с данни, тествайте пълната функционалност на системата напълно безплатно. Или се свържете с нас и нека обсъдим заедно най-добрите начини да извлечете максимума от данните във вашия бизнес.

Тествайте Tableau напълно безплатно

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy