От Ask Data до Explain Data само за една версия на Tableau

От Ask Data до Explain Data само за една версия на Tableau

Проведената в средата на месец юни Европейска конференция на Tableau само затвърди нашето (а и не само нашето) мнение, че това е един от най-бързо развиващите се софтуери за бизнес анализи на пазара днес.
Конференцията даде възможност да надникнем в „кухнята“ и да видим какви изненади ни подготвя екипът на Tableau – нови функционалностите, които ще намерят място в предстоящата, трета за тази година, версия на решението.

Изкуствен интелект в действие!

След като в началото на годината ни впечатлиха със зашеметяващите възможности на Ask Data – функционалност, която позволява на прост човешки език да попитаме данните всичко, което ни вълнува и да получим отговор под формата на интерактивни графики – сега Data магьосниците от Tableau са готови да продължат да правят анализите достъпни за всеки с Explain Data.

Tableau Explains Data
Explain Data ще помага на потребителите да намерят причините за необичайни отклонения в данните

Новата интелигентна функционалност ще позволи да задаваме ключовият въпрос „Защо?“ и да проучим причините, допринесли за това данните да са такива, каквито ги виждаме.

Сега си представете за момент, че гледате графика на продажбите, които компанията ви е реализирала и забелязвате драстичен спад в оборотите на даден продукт. Констатирате какво се е случило, но по-важно в случая е защо се е случило – конкурент е представил подобен продукт на по-добра цена или на промоция; в този момент не сте имали наличности от продукта; най-успешният ви търговски представител за този артикул точно тогава е бил в отпуск …. Толкова много фактори могат да са довели до въпросния спад в продажбите, че ако не разберете каква е конкретната причина, оставяте отворена възможността ситуацията да се повтори в бъдеще.

Как ни помага Explain Data?

С Explain Data, Tableau ви дава изключително бърз и лесен за използване начин да разрешите този проблем. Задавайки въпроса Защо?, на практика ангажирате изкуствения интелект на аналитичното решение да потърси вместо вас взаимовръзки и тенденции във всички налични данни, да претегли множество различни варианти и сценарии и да посочи най-вероятните възможни причини.

Дори не е нужно да познавате в детайли интерфейса на аналитичното решение и да знаете как да работите с него, за да намерите обяснение на неочаквани отклонения в данните си. Това на практика реализира една от главните цели на Tableau – да осигури Data for Everyone или с други думи – да предостави в ръцете на всеки човек силата на данните.

И още в Tableau ….

Explain Data не е единствената впечатляваща функционалност, която Tableau подготвя за следващата си версия.

Сред останалите нововъведения, които очакваме, са нови функционалности за криптиране на данни, правещи сигурността им по-непробиваемо от всякога; въвеждане на лесен и автоматизиран начин за каталогизиране на данните, което ще позволи с един поглед да се обхване употребата им в компанията – от права на достъп до това кой, кога и за какво е ползвал данните; възможност за маркиране качеството на данните и за откриване на релевантна информация и много други.

Очакваме с нетърпение всички тези новости тази есен с Tableau 2019.3, а до тогава Let the power of Data be with you!

Тествайте пълните възможности на Tableau напълно безплатно като изтеглите 14-дневна демо версия или се свържете с нас, за да ви разкажем повече за решението и да демонстрирам как то може да бъде полезно за вашия бизнес.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy