Интелигентни анализи за всеки, по всяко време и с всякакви данни – какво да очакваме от Tableau

Нова версия, нова лицензионна схема и нов продукт в семейството на Tableau

Какво да очакваме от Tableau в близко време

С над 200 нови функционалности, добавени само през последните 12 месеца, Tableau не случайно е едно от най-бързо развиващите се софтуерни платформи за анализ на данни.

Проведената в началото на месец октомври годишна конференция на компанията очерта предстоящите посоки на развитие на BI решението в стремежа му да направи данните още по-достъпни за всеки и да даде силата на информацията в ръцете на хората, които наистина се нуждаят от нея.

Сред някои от иновациите, които потребителите ще видят в Tableau съвсем скоро са нови възможности за още по-лесен достъп и използване на анализите, нови и още по-прецизни инструменти за сигурност на данните, мощни възможности за прогнозиране на база на натрупаните исторически данни и много други.

Данните в ръцете на потребителите

Демократизирането на информацията е едно от нещата, което отличава компаниите, силно ориентирани към ползването на данните на всеки етап от дейността си. В съвременната динамична обстановка, когато инстинктите могат да ни подведат, данните са тези, които дават стабилната основа за вземането на решения. Ето защо Tableau активно работи в посока да направи анализите още по-тясно интегрирани в ежедневието на все повече потребители. Като част от тези усилия съвсем скоро можем да очакваме:

  • Нови и още по-лесни за използване възможностите за абониране на данни, интелигентно известяване и споделяне;
  • Интеграция на Tableau със Slack, получаване на известия за текущото състояние на данните директно в тази платформа и взаимодействие с интерактивни графики само с един клик;
  • Създаване на Колекции (Collection) от визуализации, които позволяват по-лесното им организиране и използване;
  • Създаване на Персонално пространство (Personal Space), което организира и защитава данни, отчети и визуализации, както и ограничава широкия достъп до тях.

По-висока прозрачност, по-голяма сигурност на данните

Сигурността и качеството на данните винаги са била приоритет за компаниите, IT отделите и отделните бизнес потребители. Много често ограниченията, свързани с гарантиране сигурността на данните, възпрепятстват достъпа на голяма част от потребителите до информация, от която биха могли да извлекат значителна полза за работата си или обратно – твърде широкият достъп до данните поставя сигурността и качеството им под риск.

За да се справи с този проблем, Tableau скоро ще представи нова функционалност, която много потребители очакват с нетърпение – Row-level Security. Тази функционалност ще даде възможност за централизирано дефиниране на политики за поверителност, така че потребители да имат достъп точно и само до достъпните за тяхната роля данни. Системата позволява лесното задаване на права на достъп за отделни роли, които на практика „скриват“ информация, която даден потребител не би трябвало да вижда, оставяйки на разположение такава, която е достъпна и полезна за него.

Същевременно системата следи и алармира за качеството и актуалността на данните. Например, ако има проблем с изпълнението на автоматизиран процес по ъпдейт на данните, Tableau ще уведоми потребителите, абонирани за изградена с тези данни визуализация, че има вероятност информацията в нея да не е актуална.

Tableau 2022.2 помага да разбираме и използваме данните още по-пълноценно

Интелигентни прогнози с помощта на Einstein Analytics

Когато работим с данни, на практика анализираме събития, които вече са факт. За да предвиди и предотврати евентуални негативни последици обаче, бизнесът има нужда от мощни инструменти за създаване на прогнози с висока вероятност. Tableau прави решителна крачка в тази посока чрез предстоящата си интеграция с изкуственият интелект на Salesforce – Einstein Analytics. Интелигентните алгоритми на Einstein ще разширят допълнително досегашните възможности на Tableau в областта на прогнозирането, добавяйки към тях силата на AI и машинното самообучение.

Tableau обяви планова да се интегрира с Einstein Analytics

(Image: Tableau)

Съвсем скоро потребителите на Tableau ще могат директно да виждат в него:

  • прогнози по зададени от тях елементи
  • обяснения на какви причини в натрупаната до момента информация са базирани тези прогнози
  • и най-важното – препоръки какви действия могат да предприемат, за да подобрят прогнозираните резултати.

Новите интелигентни прогнози ще намерят място както редом с визуализациите на данни в Tableau, така и при създаването на калкулации, както и при подготовката на данните за анализ в Tableau Prep.

Това са само малка част от всички новости, които екипа на Tableau планира да представи в предстоящите версии на решението. Очакват ни още много нови функционалности, които ще помогнат на все повече и повече потребители да видят и взаимодействат с данни по нов начин и допълнително ще затвърдят позицията на Tableau като предпочитано решение за анализ.

По информация от: Tableau Inc

Искате да навлезете в света на визуалните анализи и да придобиете умения за работа с Tableau? Не пропускайте нашите практически обучения.

Научете повече

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy