Tableau 2021.1 представи нови AI функционалности и улеснения за работа с данните

Tableau 2021.1 анализ и визуализация на данни

Първата за тази година версия на системата за бизнес анализи Tableau със сигурност поднесе на потребителите някои чакани с нетърпение нововъведения. Tableau 2021.1 видя бял свят малко след като софтуерното решение отново намери мястото си сред лидерите в BI сектора за девета поредна година. Нови приложения на изкуствения интелект и още по-голяма лекота и удобство на работа са само част от направленията, в които се е движил екипът на Tableau при разработването на тази версия.

Сред най-впечатляващите новости се открояват:

  • Интеграция на Tableau с Einstein Discovery
  • Бързи LOD (Level of Detail) калкулации
  • Унифициран център за известия
  • Подобрения в интеграцията с Azure и други

Още по-прецизни прогнози чрез използване на Einstein Discovery в Tableau

Анализирането на данните и разкриването на тенденции и причинно-следствени връзки е важна част от работата с информацията в бизнеса. За вземането на добре обосновани и печеливши управленски решения обаче е нужно да можем да погледнем напред, стъпвайки на данните. Създаването на прогнози с голяма степен на вероятност е изключително ценно за бизнеса. Именно в тази посока са насочени усилията на Tableau чрез естествената интеграция с мощния инструмент за моделиране на прогнози Einstein Discovery, част от портфолиото на Salesforce.

Базиран на самообучаващи се AI алгоритми, Einstein Discovery позволява създаването на прогнозни модели без нужда от писане на код. Интеграцията с Tableau дава възможност тези модели да бъдат „вкарани“ в анализи, отчети и графики и позволява на всички потребители в рамките на организацията да се възползват от тях при работата си с данните.

Интеграцията между Tableau и Einstein Discovery позволява прогнозните модели да се използват както във визуализации на данните, така и в рамките на калкулации и подпомага значително процеса по вземане на решения. Като продукт, извън семейството на Tableau, Einstein Discovery изисква допълнителен лиценз за работа, който към момента е на стойност 25$ на потребител/месец.

Създаването на сложни калкулации и анализи никога не е било по-лесно

Новата версия на Tableau изпълни желанието на хиляди потребителите, представяйки така наречените бързи (quick) LOD калкулации. Този тип калкулации са популярно и често използвано средство за работа с данни с различно ниво на детайлност, но техния специфичен синтаксис понякога затруднява по-неопитните потребители. С новия ъпдейт 2021.1 създаването на LOD калкулация вече е възможно и единствено с помощта на проста drag-and-drop операция. Изтеглянето с мишката и пускането на мярка върху дименсия в работния плот на Tableau автоматично създава желаната калкулацията и за потребителя остава само да я приложи върху данните в своя анализ.

Бързи LOD калкулации в Tableau

Всички известия, свързани с данните, на едно място

В динамичното ни ежедневие, изпълнено с множество заливащи ни с информация канали, често е възможно да пропуснем известия, важни за непосредствената ни работа или функционирането на нашия екип, отдел или компанията като цяло. От Tableau са се постарали тази ситуация да не се случва, когато става въпрос за работата с данни. За да улесни потребителите с лекота да проследяват ключови промени в отчети и анализи, екипът на Tableau е събрал всички важни известия и аларми на едно централизирано място. Независимо дали става въпрос за споделени с нас визуализации, коментари по анализи и данни или други известия, всичко може да бъде видяно в обновения Информационен център в Tableau Server / Tableau Online, а потребителите сами могат да определят дали желаят освен това да получават тези известия и по мейл или друг удобен за тях канал.

Оптимална интеграция с Azure

Azure – облачното пространство на Microsoft – е един от най-често използваните източници на данни за бизнеса в последните години. Като лидер в своята област, стремежа на Tableau е винаги да осигурява на потребителите си възможно най-бързата и лесна връзка към техните данни, ето защо всяка следваща версия на решението добавя нови интеграции с Azure. Tableau 2021.1 вече позволява да се свързвате директно с данни, намиращи се в Azure SQL Database, както и Azure Data Lake Gen 2.

 

Темите в този обзор съвсем не изчерпват новостите, представени в Tableau 2021.1. Версията предлага подобрения в областта на картите и работата с гео данни, нови възможности в Tableau Catalog, нова галерия, позволяваща по-интуитивна работа с конектори към данните и външни add-on разширения и много други. Най-лесния начин да се убедите сами в разнообразните възможности и ползи от Tableau, е като тествате решението напълно безплатно в рамките на 14 дни или да се свържете с нас, за да обсъдим как Tableau може да промени работата с данни във вашата организация.

Свържете се с нас

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy