Ново отлагане на влизането в сила на Наредба Н-18

Промени в срока за Наредба Н-18

Късно вчера (29.01.2020 г.) финансовият министър Владислав Горанов обяви официално, че влизането в сила на промените в Наредба Н-18 отново се отлага за период от 6 месеца. Това се случва само 3 дни преди на 31.01.2020 г. да изтече предходният краен срок, даден от Националната агенция по приходите на бизнеса, за да приведе дейността си в съответствие с изискванията на Наредбата.

За да припомним, промените в Наредба Н-18 (нови чл. 52а – 52м) във връзка с разпоредбите на чл. 118, ал. 14 – 18 от ЗДДС въведоха изисквания към т.нар. „софтуер за управление на продажбите в търговски обект“ (СУПТО), в категорията на който попадат и ERP системите за управление на бизнеса.

Тим ВИЖЪН България взе активно участие във всички срещи и разговори на представителите на бизнеса, браншовите организации и внедрителите на ERP системи с Приходната агенция и многократно алармира за многобройните неясноти и пречки, пред които изискванията на Наредба Н-18 ще поставят бизнеса в България.

За да отговорим на поставените срокове и изисквания към нашите настоящи и бъдещи клиенти, създадохме и успешно регистрирахме СУПТО решение, привеждащо разработената от нас българска локализация на ERP системата Microsoft Dynamics NAV/Business Central в съответствие с текущите разпоредби на Наредба Н-18.

Поредното удължаване на срока за влизане в сила на Наредбата ще даде време за допълнителни дискусии между НАП и различните браншови организации по все още спорни текстове. Това на свой ред би могло да доведе и до промени в изискванията към софтуерните системи за управление на бизнеса.

Ще ви държим в течение за бъдещото развитие на този казус и всички, произтичащи от него последствия.

Ако искате да научите повече за нашето СУПТО решение и възможностите да го приложите за управление на продажбите си, не се колебайте да се свържете с нас.

Свържете се с нас

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy