Как да преодолеем съпротивата при внедряване на нова ERP система

Как да преодолеем съпротивата на служителите срещу внедряване на ERP система

Това, че ERP системата носи ползи за бизнеса е неоспорим факт. Те разширяват възможностите на организацията, повишават ефективността, подобряват решенията и създават конкурентни предимства. За да се случи всичко това обаче има едно много важно условие – системата да се използва пълноценно от всички равнища в организацията.

За съжаление, ситуацията често не е такава и внедряването на нова система за управление среща упорит отпор от страна на служителите. Това пречи на компанията да извлече максимална полза от нейните възможности и постепенно я превръща в скъпа и неефективна инвестиция.

Какви са причините за съпротива срещу новата ERP система?

Отговорът е ясен – новият софтуер представлява промяна! Независимо от размера, структурата и сложността на бизнеса, внедряването на ERP система неминуемо изменя начина на работа в организацията, а това рефлектира директно върху нейните служители. Техните роли, отговорности и дори ежедневните им дейности се променят и това предизвиква повишени нива на стрес и дискомфорт. Като добавим към това и естествения човешки инстинкт да се противопоставяме на промяната, не е чудно, че внедряването на нов софтуер за управление често се посреща „на нож“ от служителите.

Зад нежеланието да се използва новата ERP система в повечето случаи се крият съвсем естествени човешки притеснения:

 • Няма да мога да се справя с новия софтуер и това ще затрудни работата ми
 • По-съвременната технология ще ме накара да изглеждаме некомпетентен
 • Въвеждането на софтуера ще изземе моите функции и ще ме направи излишен и ред други.

Ето защо управлението на промяната е изключително важен процес, който трябва да протича паралелно с внедряване на софтуерната система, започвайки още в момента на нейния избор.

 

Как да преодолеем съпротивата срещу системата за управление?

Информация, обучение и ясно представяне на ползите от проекта са сред основните начини за преодоляване на съпротивата, спечелване на екипа на компанията на страната на новото софтуерно решение и подсигуряване пълноценното му функциониране.

 

 1. Ангажирайте хората още на етапа по избор на ERP решение

Добра практика при избор на система за управление е да създадете широк екип от специалисти, които познават различните направления на бизнеса ви и протичащите в него процеси и могат да съдействат при избора на най-подходящото за компанията софтуерно решение.

Повече информация и съвети за избора на ERP софтуер, прочетете в нашата статия „Как да изберете правилното ERP решение“

Това също така е и отлична възможност да започнете да печелите служителите си за каузата и да ги приобщите към новата идея. Колкото повече екипът ви имат думата при избора на системата, с която предстои да работят, толкова по-ангажирани ще се чувстват.

Паралелно с това, изборът на решение е и първия момент, в който може да откриете признаците на съпротива. Оглеждайте се внимателно за сигнали като недоволство, намалена производителност, отсъствия или конфликтно поведение и се постарайте да обърнете специално внимание на служителите, които са склонни да се противопоставят на промяната, като им разясните по какъв начин новата система ще помогне за развитието на компанията.

 1. Приобщете към проекта неформалните лидери

Във всяка организация има специална група хора, които са издигнати от своите колеги в неформални лидери. Благодарение на своите лични и професионални качества, тези хора често имат изключително силно влияние върху околните.

Обърнете специално внимание на този тип служители и се постарайте да им разясните какви са целите на проекта и по какви начини новата софтуерна система ще повлияе позитивно на работата в компанията и нейното развитие. Веднъж спечелени за идеята, тези хора ще се превърнат в нейни посланици и ще ви окажат неоценима помощ за преодоляване на съпротивата към настъпващата промяна.

 1. Не дръжте служителите си „на тъмно“

Добрата комуникация на работното място винаги е от огромна важност, но значението й е още по-голямо когато става въпрос за настъпващи промени. Стремете се да държите служителите си информирани за напредъка на проекта и се уверете, че те са наясно как новия софтуер ще окаже позитивно влияние пряко върху тяхната ежедневна работа.

Неминуемо в рамките на проекта служителите ще имат много връпоси, на които ще очакват бърз и ясен отговор:

 • Кога ще бъде проведено обучение за работа със системата?
 • Кога ще започнат да се усещат промените?
 • Как да действам, ако имам въпроси или проблеми?

За да сте сигурни, че сред екипа ви не цари неяснота относно новото софтуерно решение, е добре ръководителите на проекта да организират регулярни срещи, в рамките на които да информират за напредъка и да дадат на служителите възможност да задават въпроси и да изразят своите притеснения.

 1. Уверете се, че всички служители са преминали адекватно обучение

Подходящото обучение е критично за гладкия преход към новата система за управление. То дава възможност на служителите не само да научат как се ползва софтуерното решение, но и да получат отговори на въпросите си или решение на възникнали проблеми. Имайте предвид, че не всички хора учат с еднакво темпо, така че е възможно някои служители да имат нужда от по-продължително обучение преди да стартирате реална работа със системата.

 1. Не пришпорвайте нещата

Извършването на големи промени в организацията в кратки срокове никога не е добра идея и внедряването на ERP софтуер съвсем не прави изключение от това правило. Дайте на хората си достатъчно време да осмислят предстоящата промяна, да се научат да боравят с новата система и да я почувстват като своя. В идеалния случай би било добре да започнете да използвате новата система чак когато всички служители се чувстват комфортно с нея. За съжаление, бизнеса рядко има време да чака толкова. Затова, ако се налага да сте по-експедитивни, се уверете, че служителите, които все още на са „на ти“ със софтуерното решение във всеки момент ще могат да разчитат на помощ и съдействие, ако нещо ги затрудни.

 

Като компания, реализирала множество успешно проекти в компании от различни индустрии, ние в Тим ВИЖЪН България нееднократно сме били свидетели колко важно е новото ERP решение да бъде приемано от целия екип. Ако вашата компания също се готви да поеме по този път, ще се радваме да ви разкажем повече за стъпките през които предстои да преминете в процеса на внедряване. Не се колебайте да се свържете с нас.

 

 

По материали от: www.panorama-consulting.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy