8 съвета за оптимизиране на ERP проект

8 съвета за оптимизирана на ERP проект

ERP системите са прочути със своята сложност на внедряване. Изобилстват ужасяващи истории за провалени проекти, неотзивчиви доставчици и пропилени инвестиции. И въпреки това много организации не могат да работят без тях – ERP софтуера обединява различните аспекти на бизнеса за постигане на по-висока ефективност и ясен поглед върху бизнес процесите. Днес компаниите имат много голям избор от ERP решения, отговарящи на техните изисквания. Следните 8 съвета могат да Ви помогнат да оптимизирате Вашето начинание от избора на система, до завършването на проекта.

  1. Определете бизнес целите на компанията и решете как ERP системата ще ги подкрепи

Софтуера за управление на бизнеса трябва да оптимизира бизнес процесите Ви, следователно трябва да е обвързана с вашите бизнес цели. Затова е важно да определите необходимата функционалност във всяко едно направление, за да може тя да Ви помогне да постигнете тези цели.

  1. Фокусирайте се върху начините, по които ERP системата може да оптимизира бизнес процесите Ви

Първо трябва да разберете как работи организацията Ви и след това ще можете да определите функционалността, която да поддържа различните отдели. Важно е да бъдете отворени към промени, защото едно внедряване може да подобри някои процеси и организацията ще трябва да се адаптира към новостите.

  1. Разберете работните процеси в офиса

ERP системата е обширна и ще се отрази на основните работни процеси, свързани с финансите, доставките, човешките ресурси и други. Трябва да знаете как служителите Ви изпълняват ежедневните си задачи, както и кои софтуерни приложения ще трябва да се интегрират с ERP решението, за да извлечете най-голяма полза от него.

  1. Включете служители от IT отдела и другите отдели, които ще бъдат повлияни от внедряването

Служителите, които ще използват ERP системата ежедневно, като счетоводители например, трябва да бъдат включени във внедряването. Те знаят най-добре кои функции от системата ще им бъдат най-полезни. Дори и да работите с голям внедрител, трябва да имате и поне един IT служител, който да е зает изцяло с проекта.

  1. Ограничете доработките на системата

Много основни ERP функционалности са подобни при различните системи и съществуват достатъчно решения, за да намерите това, което ще пасне най-добре на Вашата организация. Винаги има нужда от доработки, но колкото по-малко са те, толкова по-лесна ще бъде поддръжката и преминаването към нови версии.

  1. Не очаквайте ERP системата да заработи за една нощ

Повечето ERP внедрявания отнемат поне няколко месеца. Системата трябва да бъде старателно тествана, служителите имат нужда от обучение и т.н. Но ако отделите нужното време за тестване и обучение, има много по-голяма вероятност проектът Ви да бъде успешен.

  1. Отделете бюджет за обучение

Повечето модерни софтуери са толкова интуитивни, че  потребителите ги инсталират и започват работа веднага – това не е ERP системата. Оставете бюджет за цялостно обучение за всеки, който ще работи с нея.

  1. Подгответе от рано данните за мигриране

Бизнес данните са ядрото на всяко ERP решение и трябва да бъдат мигрирани от старата Ви база данни в новия софтуер. За да бъдат ефективни в системата, данните трябва да са точни, цялостни и последователни – това означава да бъдат изчистени преди миграцията.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy