Ролята на данните в бизнеса – Параскев Бенчев гостува в Bloomberg TV Bulgaria

Параскев Бенчев говори за дигитализацията на бизнеса

За нивото на дигитализация на българския бизнес, очакванията за настоящата година и проблемите, които компаниите все още срещат при работата си със своите данни говори нашият управител Параскев Бенчев при гостуването си в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Той наблегна на важността компаниите да могат да структурират данните си по начин, който не само да елиминира нуждата от въвеждане на една и съща информация на няколко места, но и да позволява бързото извеждане на отчети и справки, които да ускорят анализите и да подкрепят процеса на вземане на решения. Всяко забавяне в обработката и анализа на данни води до различни затруднения, пропуснати ползи за бизнеса и като цяло намалява неговата гъвкавост, приспособимост и конкурентоспособност.

Изкуственият интелект в анализите

Нямаше как да не бъде засегнато и мястото на генеративния изкуствен интелект (AI) в сферата на анализа на данни. Г-н Бенчев наблегна на ролята на AI като помощник на потребителите като го сравни с търсачка, която ускорява и улеснява намирането на правилната информация в рамките на големите бази данни, с които работи бизнеса. Паралелно с това AI позволява много по-лесното задаване на въпроси на естествен човешки език без нужда от писане на код, което отваря достъп на по-широк кръг потребители до ползите от работата с бизнес данните.

Предимствата на облачните услуги и SaaS решенията

Обсъдени бяха световните тенденции за използване на системите за бизнес мениджмънт и анализ под наем и преобладаващото съхранение на данните в облачни пространства. Нашият управител подчерта предимствата на тези модели, които дават на бизнеса много по-голяма гъвкавост и са достъпни за много по-широк кръг компании поради отсъствието на големи първоначални инвестиции в скъпи сървъри и изграждане на инфраструктура. Същевременно облачните пространства могат да предложат високо ниво на сигурност, автоматизирано създаване и съхраняване на запасни копия и ред други предимства.

Ниво на дигитализацията в България

Запитан за нивото на дигитализация на бизнеса в страната, Параскев Бенчев подчерта, че въпреки относително високото ниво на обща дигитализация, доста компании все още изпитват затруднения да превърнат разпокъсаните си данни в анализи и отчети за нуждите на мениджмънта. Динамиката на бизнеса обяснява и повишения интерес към платформите за бизнес анализи от типа на Tableau, които дават възможност големи обеми информация с малко усилия да бъдат превърнати в разбираеми визуализации, които да покажат тенденции, скрити проблеми и възможности.

„Целта на всяка една компания трябва да бъде както да има обобщен поглед към всичко, което се случва с бизнеса, така и да може да вникне в детайли във всеки един процес“ – подчерта г-н Бенчев.

В самия си край интервюто засегна състоянието на бизнеса в момента и влиянието на спада в IT сектора върху българския пазар, както и плановете за развитие на Тим ВИЖЪН България през тази година. Повече за тези тенденции, както и по всички други обсъдени теми можете да научите като гледате пълното интервю на г-н Параскев Бенчев за телевизия Bloomberg Bulgaria.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy