Какво е качеството на въздуха в София – изследване с Tableau

Изследване с Tableau на качеството на въздуха в София

Впечатлени от актуалната в момента тема за „водещото“ място на София сред европейските градовете с най-замърсен въздух, избрахме да интерпретираме именно тези данни с помощта на BI софтуера Tableau в проведения наскоро от нас уебинар „Как да накарате цифрите да говорят“ (запис на уебинара можете да гледате в нашата секция Събития)

Данните от станциите, измерващи замърсяването в столицата, са публично достъпни, но представляват голям обем от сухи цифри, в които е трудно да се ориентирате.

От друга страна многото и разнообразни визуализации, които предоставя Tableau, ни дадоха възможност да разкажем историята, която се крие зад данните по разбираем и достъпен начин.

  • как се е променяло качеството на въздуха в течение на последните 5 години
  • кои са най-замърсените райони в София
  • как се променя картината на замърсяването през различните сезони
  • каква е цялостната тенденция – влошава ли се или се подобрява качеството на въздуха и какво можем да очакваме в бъдеще

Това са само част от въпросите, на които намерихме отговор чрез Tableau и с които и вие можете да се запознаете на интерактивната графика по-долу.

Някои от резултатите изненадаха и самите нас. Например за никого не е тайна, че Орлов мост е едно от най-замърсените места в София, но знаехте ли, че въздуха в Павлово на моменти е дори по-мръсен (пр. януари 2014 г.), както ясно се вижда от графиката „Тенденция по станции“.

Разгледайте данните от всеки ъгъл, вижте цялостната картина и намерете отговорите на въпросите, които ви вълнуват. А ако искате да знаете повече за Tableau, не се колебайте да се свържете с нас. Ще се радваме да ви разкажем повече за софтуерния продукт и да демонстрираме какво може да постигнете с него по отношение на собствените си бизнес данни.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy