Изкуственият интелект на Microsoft ще подобрява търговските процеси, сервизното обслужване и маркетинга

Изкуственият интелект на Microsoft ще помага за оптимизиране на бизнеса

За Microsoft октомври е месец, зареден с много новини и събития. Вече разказахме за дебюта на Dynamics 365 Business Central, представен по време на годишната конференция на Microsoft в Лас Вегас, но това далеч не е единствената новост в семейството на Dynamics 365.  То вече разполага и с решения, базирани изцяло на изкуствения интелект.

Microsoft Dynamic 365 AI

Изкуственият интелект в полза на бизнеса е тема, с която Microsoft експериментира от години, добавяйки такива функционалности към своите решения за управление. В това отношение обявяването на новите AI-управлявани приложения не идва изненадващо. За момента изкуственият интелект е насочен към подпомагане бизнеса в три направления: продажби, маркетинг и сервизно обслужване, като последните две са все още в етап на тестване.

Изкуствен интелект в продажбите

Подобно заглавие може да звучи застрашително, но всъщност нямаме предвид машини, които да заемат местата на търговците, а точно напротив – софтуер, способен да поднесе на специалистите по продажби точно необходимата информация и съвети, които да им позволят  да бъдат по-успешни в своята работа.

Стъпвайки на интеграцията с професионалната мрежа LinkedIn например умният софтуер може още в момента, в който даден контакт попадне при търговеца, да подскаже кой от другите му контакти или колеги би могъл да даде препоръка или да осигури „топла“ връзка, която да доведе до по-успешен контакт. Други направления, в които изкуствения интелект съдейства на продажбения процес са възможността му да препоръча теми за разговор с клиента на база предходна комуникация, да предложи действия, които търговеца да предприеме още в процеса на разговор, да анализира състоянието на взаимоотношенията, изградени с потенциалния клиент и да препоръча опции за подобряването им, да оцени перспективността и вероятността за успешна сделка и други.

Освен в помощ на оперативните търговци, умната технология съдейства и на търговските мениджъри, предоставяйки им обобщена информация за представянето на търговските екипи във всеки един момент. Възможностите на AI решението позволяват мениджърите да получат точно информацията, от която се нуждаят буквално разговаряйки със софтуера.

AI осигурява по-добро клиентско обслужване

Друго ключово направление, в което Microsoft са насочили своето внимание е клиентското обслужване. AI for Customer Services ще позволява по-лесното и бързо разкриването и използването на текущи и зараждащи се тенденции, подобряване репутацията на бранда и повишаване на лоялността на потребителите. Анализирайки текущи и исторически данни, изкуствения интелект ще може да съдейства за откриване на проблеми и тяхното отстраняване още преди да са засегнали клиентите. Като цяло това ще доведе до по-висока успеваемост при разрешаването на казуси, по-кратко време за обслужване и по-ниски сервизни разходи. Учейки се от данните и добрите практики, умните технологии ще съдействат за отстраняване на неефективност в изградената система за клиентско обслужване и съответно за нейното оптимизиране.

Изкуственият интелект в полза на маркетинга

Маркетинговата дейност е също направление, разчитащо силно на правилното използване на информация. Умните технологии могат да помогнат в това отношение, улавяйки и систематизирайки всичко, което потребителите правят, казват или чувстват относно бранда на търговеца, за да му помогнат по-добре да разбере техните нагласи и да е подготвен във всеки момент адекватно да отговори на техните нужди.

Новото софтуерно решение Microsoft Dynamics 365 AI for Sales вече е на разположение на потребителите в САЩ, като се надяваме скоро да достигне и до европейските пазари. Повече за новостите в линията бизнес решения на Microsoft ще ви разкажем в края на месеца, когато екипът ни ще вземе участие в най-значимото събитие на корпорацията в Европа – конференцията DIRECTIONS EMEA в Хага.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy